Otse põhisisu juurde

Hinga värvi sisse!

Täna algab ametlikult sügis, see kõige värvilisem ja küpseid vilju täis aastaaeg, kui päike paistab kuldselt ja maapind lõhnab tummiselt. Me saame olla väga õnnelikud ja tänulikud, et elame laiuskraadil, kus loodus pakub meile nii mitmekülgseid elamusi. 

Õnne seisukohalt on meil väga vedanud, sest nimelt üks asi, mida me õnnelik olemiseks vajame, on VAHELDUS. Positiivne rutiin on hea, aga samavõrd januneb meie meel uue ja huvitava järele. Loodus pakub meile seda uudsuse elamust iga paari kuu järel. Kui meie laiuskraadil vohaks igavene suvi, ei tunneks me päikesest ja soojadest ilmadest pooltki nii suurt rõõmu kui olukorras kui suvesooja jagub meile vaid mõneks kuuks. Niisamuti tunneme rõõmu, kui sajab alla esimene lumi või kui hakkavad ilmuma esimesed kevadmärgid. Eesti loodus on nagu kunstisaal, mis pakub uut näitust iga paari kuu järel! Sügisel on need muutused looduses väga kiired nii, et tasub olla tähelepanelik ja leida aega looduses viibimiseks. Kellel on kodu lähedal mets või raba, on eriti õnnistatud, ent ka pargis jalutades saab sügismängust osa. On ju loodusel samuti suur vaimutervendav vägi! 

Üks sügismasendust ennetav tegevus, on meeled avali looduses jalutamine.  

Rõhuga MEELED AVALI, sest, mida rohkemate meeltega me midagi kogeme, seda suurema ja sügavama elamuse me sellest saame. Nii, et lisaks värvidemängu vaatamisele, tasub ka hingata sügist sügavalt sisse, lükata käed mulda või lehehunnikusse, kuulata sügishelisid ja maitsta küpseid vilju ja viimaseid pohli rabas.  

Puu Kadrioru pargis

Kuniks looduses veel värve jagub tasub neid tõepoolest endasse ammutada, teha endale värviteraapiat. Sain selle mõtte õigupoolest loodusmehelt Romet Vaimolt, kes kunagi rääkis, et püüab sügisvärve justkui endasse talletada, et selle võrra talve kergemini mööda saata. Olen seda põhimõtet püüdnud jälgida ja käia sügisel looduses värve sisse hingamas ja seda sõna otseses mõttes. 

Mina teen nii, et seisan kirjuks värvunud puu all, toetan jalad tugevalt maha, hingan sügavalt ja kujutan, kuidas need värvid minu sisse voolavad.  Proovi ka! 

Hiina meditsiini järgi on sügis periood, kus tuleks toetada oma kopse. Õues tehtud hingamisharjutused on selleks sobivad. Need tugevdavad meie kopse ja aitavad saavutada selgust ja emotsionaalset rahu. 

Lisalugemist, milliseid soovitusi sügiseks jagab Hiina meditsiin, saab lugeda mu kunagisest artiklist: https://sonumid.ee/2019/10/08/hiina-meditsiini-soovitused-sugiseks/

Imeilusat sügist kõigile! 


Mari 




 

 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Astusin mugavustsoonist välja!

M a pole nüüd päris pikka aega jälle kirjutanud ja selleks on olnud erinevaid põhjuseid. Aasta esimene pool oli tõesti töine ja sealt edasi hakkasid hoogu koguma suured sisemise heitlused, et kuidas siis tööalaselt edasi toimetada. Ühes punktis otsustasin, et lähen endisele töökohale tagasi, kust lapsepuhkusele jäin. Alustasin juunis, just siis kui teised hakkasid vaikselt suvesuminas kulgema. Ehkki minu endised töökaaslased võtsid mind soojalt vastu, hakkas mul erinevate asjade kokkujuhtumise pärast siiski ühel hetkel "rinnus pigistama". Pidin nentima, et nii mina ise, kui ka suurem organisatsioon, kuhu meie asutus kuulus, oli vahepeal muutunud ja nii ei kulgenud kõik päris nii nagu olin endale ette kujutanud. Viljandi folgi viimasel päeval, Paabli kontserdil, lihtsalt lahistasin nutta sellest suurest segadusest, mis mu sees oli. Mu hing karjus, et ta tahab luua oma loomingut ja ajada oma asja, aga mõistus ütles, et see ei ole majanduslikult võimalik. Selles tupikutundes ela

Minu ILU ja NAUDINGUTE aasta 2023

Uhh, aasta on alanud tormiliselt (ja tegelikult eelmine aasta juba lõppes tormiliselt) nii, et blogi polegi jõudnud kirjutada. Universum nimelt võttis mu soove kuulda ja tõi mulle ühe suurema tellimustöö ja avas veel mõned uued uksed nii, et on olnud töine aeg ja läheb veel töisemaks. AGA maailmas ja mu enda elus toimuvate protsesside loogika vastaselt otsustasin, et pühendan 2023 aasta ilule ja naudingutele. Ilule nii minu sees kui ka ümber ja naudingutele kõige laiemas mõttes. Nii, et püüan võtta ka oma tööülesandeid naudinguga ja lahendada neid mängleva kergusega. Kas see õnnestub, eks see paistab, aga soov on juba pool võitu! Mida ma pean silmas ILU all?  Esiteks on ilu ja tervis on minu jaoks üsna lähedaselt seotud, samuti seostub iluga minu jaoks eneseväärtustamine ja enda eest hoolitsemine.  Ilu väljaspool mind tähendab aga minu kodu ja keskkonda, kus ma viibin, samuti meelelisi elamusi ja kogemusi. Kõige otsesemalt tähendab ilu praeguses kontekstis aga ilumaailma, milles ma

Universum, palun tee see võimalikuks!

Vahel tuleb oma soov kõva häälega välja öelda, et see täide läheks! Järgnev postitus räägibki ühest minu südamesoovist.  Mulle nii meeldib minu praegune elukorraldus. Mulle meeldib, et olen lapsega kodune ema, ent samas on mul võimalik lapse kõrvalt kirjutada ja luua.  Mulle meeldivad meie rahulikud hommikud ja pikad jalutuskäigud. Mulle meeldivad hetked kui istun Oskariga koos põrandal ja uurin temaga koos raamatuid ja mänguasju. Mulle meeldib kui ta ronib mulle sülle ja ütleb: "Aitäh! Aitäh! Aitäh!" Mulle meeldivad hetked kui laps magab ja ma saan hiilida oma kirjutamise salamaailma, lugeda või lihtsalt mõelda enda mõtteid. Mulle meeldib, et valin oma elutempo ja tööülesanded ise. See, mida ma praegu elan, on peaaegu mu unistuste elu!  AGA uue aasta alguses saab mul emapalk läbi ja see idülliline vaikelu ei pruugi enam jätkuda. Minu kirjutamised ja esinemised annavad pisut lisasissetulekut, aga ainult nendest siiski ära ei ela. Niisiis peaksin justkui minema tööle tagasi, a